AC blowing neutral Air, New AC system

01Stang65

Member
Jan 19, 2017
45
0
6
23
Recently had my AC system replaced and refilled. Now my AC isn’t blowing cold air anymore. With the dial turned all the way cold, I get neutral temp air I guess. On cooler days-warm days, it seems to be tolerable and actually chilly, not as cold as it could be. On super hot days it just blows hot air. Took the car back to the shop and they said it wasn’t leaking anywhere and they didn’t know exactly what the cause of it was.

Couple things I noticed with this issue is it takes a second for the driver and passenger vents to blow any air on when the AC is turned on. However the floor vents come on immediately. Also, I don’t know if it’s related, but running my AC causes hanging revs at like 1200 rpms and an idle that almost stalls the car out every minute or so.
 
  • Sponsors(?)


Potomus Pete

Gretchen Whitmer is eating at me
Mar 7, 2019
2,323
825
133
57
Sarasota Florida
I had that problem with my new system....Check your orafice. It comes out near the firewall and see if its freezing up.....that would mean clogged. I got rid of the 134 because it didn't work. I changed over to Freeze 12 also called r12a, and all is well with cold air. Check E Bay for Freeze 12
 

01Stang65

Member
Jan 19, 2017
45
0
6
23
I had that problem with my new system....Check your orafice. It comes out near the firewall and see if its freezing up.....that would mean clogged. I got rid of the 134 because it didn't work. I changed over to Freeze 12 also called r12a, and all is well with cold air. Check E Bay for Freeze 12
When I first turn the AC on for a split second it is cold before turning to hot...
 

Potomus Pete

Gretchen Whitmer is eating at me
Mar 7, 2019
2,323
825
133
57
Sarasota Florida
At first I had a clog.....Same problems as you. I got a new line with the filter Like I said I changed over from 134, and it worked. Now I have very cold air. Took quite a while to figure it out.
 

KRUISR

5 Year Member
Apr 16, 2015
924
351
83
51
Is your A/C clutch cycling? Is your fans coming on when A/C turned on?

When I first got my system charged it wouldn't run because I wasn't getting any air flow across the condenser (in front of the rad). Now I just flip my manual toggle for low speed fans and icy cold goodness.
 

tsemmett

Active Member
Jul 2, 2019
271
37
38
38
US
If the system was replaced, I would hope it's not clogged, but without getting a set of gauges on it you wouldn't know for sure. What you could do is turn the AC on and watch the compressor pulley. If it's short cycling (turning off/on quickly), it's almost always a problem with the refrigerant charge. At the very minimum, it should cycle about every minute, but as the outside temp rises, that goes up, until it runs all the time (a 98 service manual says 80º ambient is enough to cause that). As KRUISR mentioned, make sure your fan is coming on when the AC is on as well.