Head intake V3 install

mchalejj

Member
Jun 22, 2008
43
6
18
Hi all, just installed new stock heads with Trickflow valvetrain components, GT40 intake, and new Vortech v3 supercharger. Only thing l can tell that's unaccounted for is this plug, which is not connected.
Just tried to start her, and she cranks but doesn't start. Sounds like a muffled backfire in the intake. I can smell gas when trying to start it.
Pretty sure l had her at TDC and set at 0* on the balancer when l stabbed the dizzy.
Is this now unused plug an issue for me?
I did do a smog delete with a pulley. Other new pieces installed are new stock length pushrods and lifters and all associated gaskets.
Please help!
 

Attachments

  • IMG_20190618_220229.jpg
    IMG_20190618_220229.jpg
    310.1 KB · Views: 82
  • Sponsors(?)


mchalejj

Member
Jun 22, 2008
43
6
18
Hi all, just installed new stock heads with Trickflow valvetrain components, GT40 intake, and new Vortech v3 supercharger. Only thing l can tell that's unaccounted for is this plug, which is not connected.
Just tried to start her, and she cranks but doesn't start. Sounds like a muffled backfire in the intake. I can smell gas when trying to start it.
Pretty sure l had her at TDC and set at 0* on the balancer when l stabbed the dizzy.
Is this now unused plug an issue for me?
I did do a smog delete with a pulley. Other new pieces installed are new stock length pushrods and lifters and all associated gaskets.
Please help!
I should also note that the car ran great before the swap. I did not change the cam.
 

Mstng93SSP

You have a nice rear end there Dave.
15 Year Member
Nov 29, 1999
2,035
2,368
184
Mililani, Hawaii
That plug goes straight up into the EGR valve on the back of the EGR spacer. It's right behind your "salt shaker" in your picture. Let me know if this makes sense. Also, I would make sure your distributor and timing is set up properly.

Chris

euWp5z.jpg
 
Last edited:

mchalejj

Member
Jun 22, 2008
43
6
18
Thanks guys, l will look for that connection. I think l might be 180 out as well. Was hoping l had gotten it right, cuz now that the SC is in there, there is very little room to work with.
 

jrichker

StangNet's favorite TOOL
SN Certified Technician
Mar 10, 2000
27,275
2,626
234
74
Dublin GA
lowendmac.com
Thanks guys, l will look for that connection. I think l might be 180 out as well. Was hoping l had gotten it right, cuz now that the SC is in there, there is very little room to work with.
Putting the distributor back in and setting the timing.

Revised 28-Apr-2018 to add photo & description of the SPOUT connector and SPOUT jumper .

You can forget about anything beyond this point if you don't have access to a timing light. You will never get the timing set right without one.

Note:
If you don't have access to a timing light, most of the larger auto parts stores will rent or loan one if you have a credit card or leave a cash deposit.



Putting the distributor back in is fairly simple. Pull #1 sparkplug, put your finger in the sparkplug hole, crank the engine until you feel compression. Then line up the TDC mark on the balancer with the pointer on the engine block.

The distributor starts out with the #1 plug wire lined up at about 12:00 with you facing it. Align the rotor to about 11:00, since it will turn clockwise as it slides into place.

Align the distributor rotor up with the #1 position marked on the cap, slide the distributor down into the block, (you may have to wiggle the rotor slightly to get the gear to engage) and then note where the rotor is pointing.
If it still lines up with #1 position on the cap, install the clamp and bolt. If not, pull it out and turn 1 tooth forwards or backwards and try again. Put the #1 spark plug back in and tighten it down, put the clamp on the distributor, but don't tighten it too much, as you will have to move the distributor to set the timing. Note that there is no such thing as one tooth off on a 5.0 Mustang if you follow the spark plug wire order on the distributor cap. If it doesn't align perfectly with #1 position, you can turn the distributor until it does. The only problem is that if you are too far one way or the other, you can't turn the distributor enough to get the 10-14 degree optimum timing range. If the TFI prevents the distributor from being turned enough to get 14°, there is a simple fix. Pull the distributor out and turn the rotor 1 tooth counterclockwise Don't move the wires from the positions shown on the cap on fuel injected engines!!!! The #1 position cast into the cap MUST have the spark plug wire for #1 cylinder in it. Do it differently and the timing for the fuel injectors will be off. The computer uses the PIP sensor to time injector operation by sensing the wide slot in the PIP sensor shutter wheel. If the injector timing of #1 and the firing of #1 do not occur at the right time, the injector timing for all other cylinders will be affected.

Setting the timing:
Paint the mark on the harmonic balancer with paint -choose 10 degrees BTC or 14 degrees BTC or something else if you have NO2 or other power adder. I try to paint TDC red, 10 degrees BTC white and 14 degrees BTC blue.

10 degrees BTC is towards the drivers side marks.

Note: setting the timing beyond the 10 degree mark will give you a little more low speed acceleration. BUT you will need to run 93 octane to avoid pinging and engine damage. Pinging is very hard to hear at full throttle, so it could be present and you would not hear it.

Simplified diagram of what it looks like. Not all the marks are shown for ease of viewing.

ATC ' ' ' ' ' ' ' ' ' '!' ' ' ' ' ' ' ' ' ' BTC
---------------- > Direction of Rotation as viewed standing in front of the engine.

The ' is 2 degrees.
The ! is TDC
The ' is 10 degrees BTC
Set the timing 5 marks BTC. Or if you prefer, 5 marks towards the driver's side to get 10 degrees.

To get 14 degrees, set it 7 marks BTC. Or if you prefer, 7 marks towards the driver's side to get 14 degrees.

The paint marks you make are your friends if you do it correctly. They are much easier to see than the marks machined into the harmonic balancer hub.

At this point hook up all the wires, get out the timing light. Connect timing light up to battery & #1 spark plug. Then start the engine.

Remove the SPOUT jumper
?hash=b7aa25fb4ed28609c02557131061b91b.jpg


?hash=b7aa25fb4ed28609c02557131061b91b.jpg


It is the 2 pin rectangular plug on the distributor wiring harness. Only the EFI Mustang engines have a SPOUT. If yours is not EFI, check for a SPOUT: if you don’t find one, skip any instructions regarding the SPOUT. The SPOUT (Spark Out) enables the computer to control the spark advance. When the SPOUT is removed, the ignition timing reverts to the base ignition timing set by either the spark rod inside the distributor or the physical position of the distributor.

Warning: there are only two places the SPOUT should be when you time the engine. The first place is in your pocket while you are setting the timing and the second is back in the harness when you finish. The little bugger is too easy to lose and too hard to find a replacement.
Start engine, loosen distributor hold down with a 1/2" universal socket. Shine the timing light on the marks and turn the distributor until the mark lines up with the edge of the timing pointer. Tighten down the distributor hold down bolt, Replace the SPOUT connector and you are done.

The HO firing order is 1-3-7-2-6-5-4-8.
Non HO firing order is 1-5-4-2-6-3-7-8

 

mchalejj

Member
Jun 22, 2008
43
6
18
Thanks for the help with the distributor, l got it up and running. I do have a coolant leak at the lower intake spot pictured. I have learned that this takes an 1 1/8" wrench to tighten. When l changed it over to the GT40 lower l didn't apply sealant to the bolt as it now seems l should have.
Any tricks l should know about to remedy this? Is regular thread sealant good enough for the job?
Amy recommendations would be greatly appreciated!!!
 

Attachments

  • IMG_20190619_153456.jpg
    IMG_20190619_153456.jpg
    225.5 KB · Views: 65

mchalejj

Member
Jun 22, 2008
43
6
18
Thanks for the reply Dan, so if l loosen it up, pull it up a bit, dry it off, and apply thread sealant l should be good to go then?