Engine 1989 Fox GT 5.0 - wont start after CAI and Throttle body upgrade. HELP!

jrzace

New Member
Aug 8, 2018
3
0
1
35
77586
Hey all,
Been referencing stangnet forums for a while but finally joined. First forum post ever so bear with me.

I have a 1989 Mustang GT 5.0 convertible that i recently got and have been upgrading here and there. Iv run into a problem and could use some help from you all.
Yesterday i installed a new throttle body and EGR spacer along with a new cold air intake. I have an Edelbrock intake manifold that just arrived but have yet to have time to install it. My fox ran perfect with no issues. Yesterday after work i did the TB and CAI i got from LMR and today Im having issues. Here is what i did.

Removed the air intake line and put away with exception of the Mass Air which i am reusing.
Removed disconnected all the lines and wiring to the throttle body and removed.
Installed the new EGR and Throttle body and gaskets per instruction.
Transferred AIr bypass valve assembly with new gasket and transferred throttle position sensor to TB.
reattached all hoses and plugged in all connectors and attached throttle linkage to TB.
installed CAI line to TB from mass air and mass air to elbow leading to filter inside fender and plugged in.

Started the car and ran it for a minute, sounded good, so i called it a night.
This morning it fired right up as usual and i drove it to work 5 miles away, stopping by the corner store on the way.
Accelerator pedal seems stiff but i chocked it up to new hardware.
As i got close to work the RPMS started surging and sticking up around 1500 or so every so often. When i parked at work, it stalled out. Tried cranking it, it would start but die immediately. Tried a few times, but had to get inside and make relief in the unit. Came out later and tried but same. Either wouldnt turn over or would die immediately. attempting to start too many times caused it to sound like it was draining the starter or something. Had flatbed come get it and take it to my place. it wont start. attempted to adjust the IDLE stop and even run it without air from mass flow connected. nothing. ANYONE HAVE ANY IDEAS? it has to be something i did with the TB and CAI install. Thank in advance.
 
  • Sponsors(?)


General karthief

wonder how much it would cost to ship you a pair
Mod Dude
Aug 25, 2016
17,447
5,621
193
polk county florida
You likely are on the right path with the new install being the problem, go back to the main 5.0 tech page and hit the technical/how to thread, in that list at the bottom is the 'cranks but no start checklist', start at the top of the checklist and do it step by step, do not skip around.
let us know what you find.
jrichker put this together and he knows his way around these cars.
 

Mustang5L5

i'm familiar with penetration
Mod Dude
Feb 18, 2001
33,580
9,861
224
Massachusetts
Unplug the IAC, and open the throttle stop screw all the way and then try to start it. If it does start, back the idle stop screw down to a low idle, then reset the ECU and then plug the IAC back in.

If it doesn't start, try putting your foot to the floor and cranking it over. Foot to the floor triggers the ECU to turn off injector pulse during cranking allowing a flooded engine to clear.

For poops and grins, run the codes. It could be a coincidence that this issue started after the install and yet be totally unrelated.
 
  • Agree
Reactions: General karthief

jrichker

StangNet's favorite TOOL
SN Certified Technician
Mar 10, 2000
27,276
2,626
234
74
Dublin GA
lowendmac.com
Simple first step - Check the TPS...

TPS Troubleshooting and testing

Revised 23-Oct-2016 to add new link for 10 pin connector maintenance.

Setting the TPS: you'll need a good Digital Voltmeter (DVM) to do the job. Set the TPS voltage at .5- 1.1 range. Because of the variables involved with the tolerances of both computer and DVM, I would shoot for somewhere between .6 and 1.0 volts. Unless you have a Fluke or other high grade DVM, the second digit past the decimal point on cheap DVM’s is probably fantasy. There is no advantage to setting it to .99; that is a BOZO Internet myth, complete with red nose and big floppy shoes.
Since the computer zeros out the TPS voltage every time it powers up, playing with the settings isn't an effective aid to performance or drivability. The main purpose of checking the TPS is to make sure it isn't way out of range and causing problems.


Wire colors & functions:
Orange/white = 5 volt VREF from the computer
Dark Green/lt green = TPS output to computer
Black/white = Signal ground from computer

TPS troubleshooting steps:
1.) Use the Orange/white & Black white wires to verify the TPS has the correct 5 volts source from the computer.
2.) Use the Dark Green/lt green & Black/white wires to set the TPS base voltage. Try this... All you need is less than 1.0 volt at idle and more than 4.25 at Wide Open Throttle (WOT). You'll need a voltmeter with a 1 or 3 volt low scale to do the job.

The Orange/White wire is the VREF 5 volts from the computer. You use the Dark Green/Lt green wire (TPS signal) and the Black/White wire (TPS ground) to set the TPS. Use a pair of safety pins to probe the TPS connector from the rear of the connector. You may find it a little difficult to make a good connection, but keep trying. Put the safety pins in the Dark Green/Lt green wire and Black/White wire. Make sure the ignition switch is in the Run position but the engine isn't running. Set the voltmeter on the 2 volt range if it doesn’t auto range.

Here’s a TPS tip I got from NoGo50

When you installed the sensor make sure you place it on the peg right and then tighten it down properly. Loosen the back screw a tiny bit so the sensor can pivot and loosen the front screw enough so you can move it just a little in very small increments. I wouldn’t try to adjust it using marks.

(copied from MustangMax, Glendale AZ)

A.) Always adjust the TPS and Idle with the engine at operating temp. Dive it around for a bit if you can and get it nice and warm.

B.) When you probe the leads of the TPS, do not use an engine ground, put the ground probe into the lead of the TPS. You should be connecting both meter probes to the TPS and not one to the TPS and the other to ground.

C.) Always reset the computer whenever you adjust the TPS or clean/change any sensors. I just pull the battery lead for 10 minutes.

D.) The key is to adjust the TPS voltage and reset the computer whenever the idle screw is changed.

The TPS is a variable resistor, must like the volume control knob on a cheap radio. We have all heard them crackle and pop when the volume is adjusted. The TPS sensor has the same problem: wear on the resistor element makes places that create electrical noise. This electrical noise confuses the computer, because it expects to see a smooth increase or decrease as the throttle is opened or closed.

TPS testing: most of the time a failed TPS will set code 23 or 63, but not always. Use either an analog meter or a DVM with an analog bar graph and connect the leads as instructed above. Turn the ignition switch to the Run position, but do not start the engine. Note the voltage with the throttle closed. Slowly open the throttle and watch the voltage increase smoothly, slowly close the throttle and watch the voltage decrease smoothly. If the voltage jumps around and isn’t smooth, the TPS has some worn places in the resistor element. When the throttle is closed, make sure that the voltage is the same as what it was when you started. If it varies more than 10%, the TPS is suspect of being worn in the idle range of its travel.

TPS will not go below 1 volt

Note: Make all resistance checks with the ignition switch in the OFF position. Failure to do so will result in incorrect results and may possibly damage the meter.

Engine mounted sensor circuit: Check the resistance between the black/white wire on the TPS and battery ground. It should be less than 1 ohm. Higher resistance than 1 ohm indicates a problem with the 10 pin connector, computer or the splice inside the main harness where the wire from the 10 pin connectors joins the rest of the black/white wire.



See the graphic for the location of the 10 pin connectors:
Diagram courtesy of Tmoss & Stang&2birds


TPS_IAB_Pic.jpg


See the graphic for the 10 pin connector circuit layout.
?temp_hash=3ef2497fff29a7a9daee955cf93e5805.jpg


Unplug the white 10 pin connector to do some resistance testing. It is good time to clean the connector pins and examine the connector for corrosion, broken wire or other damage. See http://www.themustangstop.com/tech-articles/cleaning-10-pin-connectors-mustang for help in this department.





if you don't find anything wrong with the TPS, then....

Cranks OK, but No Start Checklist for Fuel Injected 5.0 Mustangs model years 1986-1995

A word about this checklist before you start: it is arranged in a specific order to put the most likely failure items first. That will save you time, energy and money. Start at the top of the list and work your way down. Jumping around will possibly cause you to miss just what you need to see to find and fix the problem. Don’t skip any steps because the next step depends on the last step working correctly.

Revised 26-Jul-2017 to add fuse link diagram.

All text applies to all models unless stated otherwise.

Note: 94-95 specific changes are in red

1.) Remove push on connector (small red/blue wire) from starter solenoid and turn ignition switch to the Run position. Place car in neutral or Park and set the parking brake. Remove the coil wire from distributor & and hold it 3/8” away from the engine block. Jumper the screw to the big bolt on the starter solenoid that has the battery wire connected to it. You should get a nice fat blue spark.
Most of the items are electrical in nature, so a test light, or even better, a voltmeter, is helpful to be sure they have power to them.

No spark, possible failed items in order of their probability:
A.) MSD, Crane, or other ignition box if present - Bypass it and return to stock configuration if possible. Do this as a temporary measure to eliminate it as a possible problem source.
B.) PIP sensor in distributor. The PIP sensor supplies the timing pulse to trigger the TFI and injectors. A failing PIP sensor will sometimes let the engine start if the SPOUT is removed. See paragraph 5A – Using a noid light will tell if the PIP is working by flashing when the engine is cranking.
C.) TFI module: use a test light to check the TFI module. Place one lead of the test light on the red/green wire on the ignition coil connector and the other lead on the dark green/yellow wire on the ignition coil connector. If the TFI is working properly, the test light will flash when the engine is cranked using the ignition switch.
D.) Coil
E.) No EEC or computer power - EEC or computer relay failure
86-93 models only: EEC relay next to computer - look for 12 volts at the fuel injector red wires.
94-95 models only: EEC or PCM power relay in the constant control relay module. Look for 12 volts at the fuel injector red wires.
Both 86-93 and 94-95 models: No 12 volts with the ignition switch in the run position on the fuel injector red wires. The relay has failed or there is no power coming from the ignition switch. Make sure that there is 12 volts on the red/green wire on the coil before replacing the relay.
F.) No EEC or computer power - fuse or fuse link failure
86-93 models only: Fuse links in wiring harness - look for 12 volts at the fuel injector red wires. All the fuse links live in a bundle up near the starter solenoid. Look for a 20 gauge blue fuse link connected to 2 black/orange 14 gauge wires.
94-95 models only: 20 amp EEC fuse in the engine compartment fuse box. Look for 12 volts at the fuel injector red wires.
G.) Ignition switch - look for 12 volts at the ignition coil red/lt green wire. No 12 volts, blown fuse link or faulty ignition switch. Remove the plastic from around the ignition switch and look for 12 volts on the red/green wire on the ignition switch with it in the Run position. No 12 volts and the ignition switch is faulty. If 12 volts is present in the Run position at the ignition switch but not at the coil, then the fuse or fuse link is blown.
Note: fuses or fuse links blow for a reason. Don’t replace either a fuse or fuse link with one with a larger rating than stock. Doing so invites an electrical fire.
Ignition fuse links may be replaced with an inline fuse holder and 5 amp fuse for troubleshooting purposes.
94-95 models only: Check inside fuse panel for fuse #18 blown – 20 amp [fuse
H.) Missing or loose computer power ground. The computer has its own dedicated power ground that comes off the ground pigtail on the battery ground wire. Due to it's proximity to the battery, it may become corroded by acid fumes from the battery.
In 86-90 model cars, it is a black cylinder about 2 1/2" long by 1" diameter with a black/lt green wire.
In 91-95 model cars it is a black cylinder about 2 1/2" long by 1" diameter with a black/white wire.
You'll find it up next to the starter solenoid where the wire goes into the wiring harness
I.) Computer. Don’t replace the computer just because you don’t understand how it works. Computers seldom fail, it usually is a sensor or wiring problem that causes the problems.
J.) Bad or missing secondary power ground. It is located between the back of the intake manifold and the driver's side firewall. It supplies ground for the alternator, A/C compressor clutch and other electrical accessories such as the gauges.
K.) Engine fires briefly, but dies immediately when the key is released to the Run position. Crank the engine & when it fires off, pull the small push on connector (red/blue wire) off the starter relay (Looks like it is stuck on a screw). Hold the switch in the crank position: if it continues to run there is a problem with either the ignition switch or TFI module. Check for 12 volts at the red/green wire on the coil with the switch in the Run position. Good 12 volts, then replace the TFI.
See the Ignition switch wiring diagram for more information on the ignition wiring fuse link because it is the next thing to be tested. You will need a Multimeter or DVM and know how to use the Ohms function to check continuity between the red/green wire on the ignition coil and the red/green wire on the ignition switch. Make sure that the ignition switch is in the off position when you do the check. You should see less than 1 Ω (Ohm) between the red/green wire on the coil and the red/green wire on the ignition switch. More than 1 Ω means that the fuse link may have blown open and needs to be replaced. If you get 1 Ω or less means the fuse link is OK and the ignition switch is bad.

Wiring Diagrams:

See the following website for some help from Tmoss (diagram designer) & Stang&2Birds (website host) for help on 88-95 wiring Mustang FAQ - Engine Information Everyone should bookmark this site.

Ignition switch wiring
http://www.veryuseful.com/mustang/tech/engine/images/IgnitionSwitchWiring.gif

Fuel, alternator, A/C and ignition wiring
http://www.veryuseful.com/mustang/tech/engine/images/fuel-alt-links-ign-ac.gif

Complete computer, actuator & sensor wiring diagram for 88-91 Mass Air Mustangs
http://www.veryuseful.com/mustang/tech/engine/images/88-91_5.0_EEC_Wiring_Diagram.gif

Complete computer, actuator & sensor wiring diagram for 91-93 Mass Air Mustangs
http://www.veryuseful.com/mustang/tech/engine/images/91-93_5.0_EEC_Wiring_Diagram.gif

Complete computer, actuator & sensor wiring diagram for 94-95 Mass Air Mustangs
http://www.veryuseful.com/mustang/tech/engine/images/94-95_5.0_EEC_Wiring_Diagram.gif


AutoZone wiring diagrams: You can navigate to the diagrams yourself via Repair Info | AutoZone.com and select the car year, make, model and engine. That will enable you to bring up the wiring diagram for your particular car.

2.) Spark at coil wire, pull #1 plug wire off at the spark plug and check to see spark. No spark, possible failed items in order of their probability: [/b]
A.) Moisture inside distributor – remove cap, dry off & spray with WD40
B.) Distributor cap
C.) Rotor
D.) Spark Plug wires
E.) Coil weak or intermittent - you should see 3/8" fat blue spark with a good coil

3.) Spark at spark plug, but no start.
Next, get a can of starting fluid (ether) from your local auto parts store: costs a $1.30 or so. Then pull the air duct off at the throttle body elbow, open the throttle, and spray the ether in it. Reconnect the air duct and try to start the car. Do not try to start the car without reconnecting the air duct.

Two reasons:
1.) If it backfires, the chance for a serious fire is increased.
2.) On Mass Air cars, the computer needs to measure the MAF flow once the engine starts.
If it starts then, you have a fuel management issue. Continue the checklist with emphasis of fuel related items that follow. If it doesn’t, then it is a computer or timing issue: see Step 4.

Clue – listen for the fuel pump to prime when you first turn the ignition switch on. It should run for 2-4 seconds and shut off. To trick the fuel pump into running, find the EEC test connector and jump the connector in the Upper RH corner to ground. The EEC connector is near the wiper motor and LH hood hinge.



If the relay & inertia switch are OK, you will have power to the pump. Check fuel pressure – remove the cap from the Schrader valve behind the alternator and depress the core. Fuel should squirt out, catch it in a rag. Beware of fire hazard when you do this. In a pinch, you can use a tire pressure gauge to measure the fuel pressure. It may not be completely accurate, but you will have some clue as to how much pressure you have. If you have any doubts about having sufficient fuel flow/pressure, rent a fuel pressure test gauge from the auto parts store. That will tell you for sure if you have adequate fuel pressure.


4.) No fuel pressure, possible failed items in order of their probability:
A.) Tripped inertia switch – Coupe & hatch cars hide it under the plastic trim covering the driver's side taillight. Use the voltmeter or test light to make sure you have power to both sides of the switch
B.) Fuel pump power relay – located under the driver’s seat in most stangs built before 92. On 92 and later model cars it is located below the Mass Air Flow meter. Look for 12 volts at the Pink/Black wire on the fuel pump relay.
C.) Clogged fuel filter
D.) Failed fuel pump
E.) 86-90 models only: Blown fuse link in wiring harness. Look for 12 volts at the Orange/Lt Blue wire on the fuel pump relay.
91-93 models only Blown fuse link in wiring harness. Look for 12 volts at the Pink/Black wire on the fuel pump relay.
The fuse links for all model years 86-93 live in the wiring harness near the starter solenoid.

64326.gif


94-95 models only: 20 amp fuel pump fuse in the engine compartment fuse box. Look for 12 volts at the Dark green/yellow wire on the constant control relay module.
F.) Engine seem to load up on fuel and may have black smoke at the tailpipe. Fuel pressure regulator failed. Remove the vacuum line from the regulator and inspect for fuel escaping while the pump is running. If fuel is coming out the vacuum port, the regulator has failed. Check the regulator vacuum line for fuel too. Disconnect it from the engine and blow air though it. If you find gas, the regulator has failed.

5.) Fuel pressure OK, the injectors are not firing.
A.) The PIP sensor in the distributor tells the computer when to fire the injectors. A failing PIP sensor will sometimes let the engine start if the SPOUT is removed.
A noid light available from any auto parts store, is one way to test the injector circuit to see if the injectors are firing. The noid light plugs into the fuel injector harness in place of any easily accessible injector. Plug it in and try to start the engine: it will flash if the injector is firing.

I like to use an old injector with compressed air applied to the injector where the fuel rail would normally connect. I hook the whole thing up, apply compressed air to the injector and stick it in a paper cup of soapy water. When the engine cranks with the ignition switch on, if the injector fires, it makes bubbles. Cheap if you have the stuff laying around, and works good too.
B.) Pull an injector wire connector off and look for 12 volts on the red wire when the ignition switch is on.
C.) No power, then look for problems with the 10 pin connecter (salt & pepper shakers at the rear of the upper manifold).

See the graphic for the 10 pin connector circuit layout.
?temp_hash=3ef2497fff29a7a9daee955cf93e5805.jpg

The injector power pin is the VPWR pin in the black 10 pin connector.


D.) No power and the 10 pin connections are good: look for broken wiring between the orange/black wire on the EEC relay and the red wire for the 10 pin connectors.
E.) TPS voltage exceeds 3.7 volts with the throttle closed. This will shut off the injectors, since the computer uses this strategy to clear a flooded engine. Use a DVM, a pair of safety pins, and probe the black/white and green wires to measure the TPS voltage.
On a 94-95 Mustang, probe the black/white and grey/white wires to measure the TPS voltage.
It should be .5-.1.0 volts with the key on, engine not running. Note that if the black/white wire (signal ground) has a bad connection, you will get some strange readings. Make a second measurement using the battery post as the ground to eliminate any ground problems. If the readings are different by more than 5%, you may have a high resistance condition in the black/white signal ground circuit.

6.) Spark & fuel pressure OK.
A.) Failed IAB or improperly set base idle (no airflow to start engine). Press the throttle ¼ way down and try to start the car. See the "Surging Idle Checklist for help with all your idle/stall problems.
B.) Failed computer (not very likely)
C.) Engine ignition or cam timing off: only likely if the engine has been worked on recently. If you removed the distributor, there is a good probability that you installed it 180 degrees out of time.
D.) Firing order off: HO & 351 use a different firing order from the non HO engines.
HO & 351W 1-3-7-2-6-5-4-8
Non HO 1-5-4-2-6-3-7-8
E.) No start when hot - Press the throttle to the floor & try starting it, if you get this far. If it starts, replace the ECT.
F. ) Engine that has had the heads off or valves adjusted. Do a compression test to make sure the valves are not adjusted too tight. You should have a minimum of 90 PSI on a cold engine.

If the resistance on the TPS Black/White wire and pin 1 of the white engine fuel injector harness 10 pin connector, is more than 1.0 ohm, you have bad connection or broken wiring. Repeat the test using the pin 1 of the white body side 10 pin connector and battery ground. You should have less that 1 ohm. More than that is a damaged signal ground inside the computer or bad connections or wiring.[/b]